top of page
Elektrisc poetsen

Elektrisch poetsen

Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis. Maar goed tandenpoetsen is een secuur werkje en zeker niet eenvoudig. Vooral met een gewone tandenborstel lukt het vaak niet goed genoeg. Er blijft gemakkelijk tandplak op en tussen de tanden en kiezen achter. Daardoor kunnen gaatjes en tandvleesontstekingen ontstaan.

 

Met een elektrische tandenborstel kunt u tandplak op een makkelijke manier verwijderen. De elektrische tandenborstel maakt de juiste poetsbeweging voor u. Zo kunt u zich beter concentreren op de plaatsing van de borstelkop in de mond. Poetsen met een elektrische tandenborstel betekent niet dat de gebitsverzorging verder 'automatisch' gaat. Ook nu is het belangrijk dat u de borstel goed hanteert en zorgvuldig te werk gaat.

 

Poetsen met een elektrische borstel maakt het reinigen tussen uw tanden en kiezen niet overbodig!

Bron: Ivoren Kruis

Interdentale reiniging

Reiniging tussen de tanden

Een goede poetsbeurt is pas compleet wanneer u ook tussen de tanden heeft gereinigd. We noemen dit interdentale reiniging. Afhankelijk van de ruimte tussen de tanden zijn er drie verschillende manieren te onderscheiden:

Zeer weinig plaats:

flossen (met tandzijde of dental tape)

Een beetje plaats:

tandenstokers of soft-picks

Variabele spaties:

interdentale borstels (ragers)

Bij een bezoek aan onze preventie-assistente zal er een advies worden gegeven welke manier

van reinigen het beste bij uw gebit past.

Folders Ivoren Kruis

Bent u op zoek naar meer informatie over bepaalde onderwerpen? Het Ivoren Kruis biedt folders en brochures aan waarin u meer informatie en antwoorden vindt.

Tandarts Gonnie Eijkemans | Sevenum
Tandarts Gonnie Eijkemans | SevenumSealen-klein.jpg
Tandarts Gonnie Eijkemans | Sevenum
Tandarts Gonnie Eijkemans | Sevenum
Tandarts Gonnie Eijkemans | Sevenum
Tandarts Gonnie Eijkemans | Sevenum

Tandenstokers of soft-picks

Een tandenstoker is uit hout gemaakt. Hij is wigvormig, driehoekig op doorsnee en past in de

tussentandruimte. Een soft-pick is van rubber gemaakt. Hij is rond met een aantal kleine uitsteekseltjes en past in de tussenruimte. Afhankelijk van de hoeveelheid ruimte kunt u kiezen tussen regular

(lichtgroen) en large (donkergroen).

Interdentale reiniging
Tandentokers of softpicks
Flossen

Flossen

Floss is tanddraad, al dan niet voorzien van een laagje was. Er bestaan heel wat variaties: de gewone dunne flossdraad, de lintvormige “tape” en de dikke superfloss. Wanneer de verschillende draden worden gebruikt hangt af van de persoonlijke voorkeur en ruimte in de mond.

Tandarts Gonnie Eijkemans | Sevenum

Hoe gebruik ik flossdraad?

Met een stukje draad van ca. 40 cm strak gespannen tussen de vingers van beide handen, wordt de ruimte tussen de tanden met een heen en weergaande beweging gereinigd. Ga voorzichtig tussen het contactpunt van de tand tot aan het tandvlees.

Buig de draad naar het tandvlees toe. Ga met een zagende beweging terug naar het contactpunt.

 

Herhaal tussen alle tanden en kiezen.

Hoe gebruik ik tandenstokers of soft-picks?

Tandenstokers zijn als volgt te gebruiken: ga in de driehoekige ruimtes tussen de tanden, zodat de platte kant van de tandenstoker naar het tandvlees is gericht. Herhaal dit enkele keren per tand en herhaal dit tussen alle tanden en kiezen.

 

Soft-picks zijn als volgt te gebruiken: ga in de driehoekige ruimtes tussen de tanden. Herhaal dit enkele keren per tand en herhaal dit tussen alle tanden en kiezen.

Interdentale borstels

Interdentale borstels of ragers

Interdentale borsteltjes of ragers zijn bijzonder geschikt om grotere tandruimtes te reinigen. Ze bestaan in verschillende vormen en dikten, waardoor voor iedere ruimte altijd een passende rager te vinden is.

Hoe gebruik ik de interdentale borsteltjes?

Ga met de borsteltjes in de driehoekige ruimte tussen de tanden, zodanig dat het borsteltje een lichte weerstand ondervindt. Doe dit enkele keren per ruimte tussen alle tanden. Spoel het borsteltje af en gebruik het enkele malen totdat de haartjes zijn versleten.

Tandpasta en fluoride

Tandpasta en fluoride

Fluoride maakt het glazuur van de tanden harder, waardoor het beter beschermd is tegen zuurstoten. Verder kunnen beginnende gaatjes door goed te poetsen met fluoride en het lokaal aanbrengen van fluoride herstellen. Door minimaal twee keer per dag te poetsen met een fluoridetandpasta zullen de tanden en kiezen dus beter beschermd zijn tegen gaatjes.

 

Wanneer rekening wordt gehouden met de dosering van de hoeveelheid fluoride in tandpasta, kan er op een veilige manier met een fluoridetandpasta worden gepoetst.

Richtlijn voor het gebruik van fluoride

Vanaf het moment dat de eerste tanden doorbreken kunt u beginnen met het poetsen van de tanden met een fluoridetandpasta. Tot het tweede jaar is één keer per dag poetsen voldoende. Vanaf het tweede jaar dienen de tanden twee keer per dag gepoetst te worden. Voor baby’s en kinderen tot vijf jaar is er speciale peuterpasta. Houd de volgende richtlijn aan:

  • 0 tot 2 jaar: één keer per dag poetsen met peutertandpasta.

  • 2 tot 5 jaar: twee keer per dag poetsen met peutertandpasta.

  • Vanaf 5 jaar: twee keer per dag poetsen met tandpasta voor volwassenen.

bottom of page